Magyar népmesék-emlékérme: Az égig érő fa

A Magyar Nemzeti Bank idén egy új, a Magyar népmeséket bemutató színesfém emlékérme-sorozatot indít abból az apropóból, hogy tavaly ősszel a teljes szériát hungarikummá nyilvánították. Az emlékérmék a rajzfilmsorozat értékeit helyezik a fókuszba, jellegzetes képi világát idézik meg, kiemelve azokat a szimbólumokat, népi motívumokat, amelyek áthatják a népmeséket. Épp ezért a mesebeli 7-es szám jegyében az érmesorozatot 7 eleműre tervezi az MNB, amely idén Az égig érő fa című mesét megjelenítő színesfém érmével kezdődik.


A tervek szerint évente egy új taggal bővül a sorozat, mellyel nemcsak több korosztály számára idézik fel a népmesék csodás világát, hanem valamennyi alkotó előtt tiszteleg az MNB. Az emlékérme-kibocsátás egyben főhajtás az idén elhunyt Jankovics Marcell előtt. Az emlékérme tervezője Imre Boglárka.


Az emlékérme előlapját a Magyar népmesék-rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János: Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai: Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra inspiráltak. A jellegzetes körbe futó, stilizált népművészeti virágmotívumon bal oldalt egy galamb pihen meg. A gazdagon díszített motívumot az emlékérmék kötelező elemei egészítik ki: központi helyen a kézírásos betűkkel megjelenített „Magyarország” felirat, valamint a „2000 forint” értékjelzés, illetve a virágmotívum alatt a „BP.” verdejel és a „2021” verési évszám.

Az égig érő fa emlékérme

 
előoldal

hátoldal
 
 

      
Az emlékérme hátlapján a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható, háttérben az égig érő fával. Az éremképet kézírásos betűkkel készült „Az égig érő fa” felirat teszi teljessé, mely a mese címét jeleníti meg. Illetve a központi motívumtól balra lent található az emlékérmét tervező Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész mesterjegye. (forrás: mnb.hu)