Népmese-napi programok a világ körül

A közelgő népmese napja alkalmából sorra vettük, hol, milyen programok keretében lesznek láthatók a Magyar népmesék itthon és külföldön.

A népmese napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük. A Társaság célja az volt, hogy ezen a jeles napon kitüntetett figyelmet kapjanak a magyar, illetve más népek meséi.

Ennek apropóján idén is számos helyen, Budapesttől Kolozsváron át, New Yorkig szerveznek vetítéseket a Magyar népmesék-sorozatból, de egyes helyszíneken kiállítással valamint kézműves foglalkozással is várják a kisgyerekes családokat. A foglalkozásokon a Kecskemétfilm munkatársai segítségével ismerkedhetnek az alkotni vágyók a rajzfilmkészítéssel.

Szeptember 21–24. között rendezik meg első alkalommal a Metropolice elnevezésű bűnügyi filmek fesztiválját a kecskeméti Otthon moziban, ahol helyet kap egy összeállítás, melyben hazudós-füllentős-átverős népmeséket vetítenek.

Szeptember 29-én a Cerceruska című vándorkiállítást láthatják az érdeklődők az All You Can Move (AYCM), multifunkciós sportbérletet kibocsájtó cég, Űzz sportot a kultúrából! elnevezésű programjának keretében. A program másik fő eseménye Benedek Elek egykori lakóhelyén lévő emléktábla megkoszorúzása lesz, mely az AYCM irodaház (Ybl Palota) falán található.

Szeptember 30-tól egy évig lesz látogatható a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról animációsfilm-sorozatok állóképeiből álló időszaki kiállítás a csepeli Összetartozás Házában.

Szeptember 30-án a New York-i Liszt Intézet szervezésében a New York-i Magyar Házban népmese vetítéssel és gyermekfoglalkozással várják az ott lakó magyar családokat. A program egy éve nagy sikerrel szerepelt a stuttgarti Liszt Intézetben is.

A népmese-napi események után is találkozhatnak az ikonikus rajzfilmsorozattal a rajongók, hiszen október 4–8. között a kolozsvári központú Filmtettfeszten Mikulás Ferenccel a Magyar népmesék-sorozat producerével szerveznek vetítéssel egybekötött beszélgetést.

Gyermekfoglalkozásra invitálják a családokat október 20–22. között a Hungexpon megrendezésre kerülő 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hungarikumokat és nemzeti értékeket bemutató standján.

Akik pedig nem tudnak részt venni egyik eseményen sem, számukra ajánljuk, hogy keressék fel a Kecskemétfilm YouTube-csatornáját, ahol megtalálható a Magyar népmesék-széria mind a 100 epizódja, mely több mint százhatvanmillió megtekintésnél jár és havonta egy millióval növekszik a nézőszám. A nagyszámú külföldi érdeklődés miatt az elmúlt években elkészült a mesék angol, valamint kínai szinkronos változata is, melyek szintén elérhetőek a videómegosztón. Az egyes epizódokat magyar nyelven 169 országból, angol szinkronnal 219, míg a kínai változatot 23 országból követik a nézők.